Лава кейк
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
Сложете яйцата в голяма купа и ги разбийте на пяна. Добавете захарта и разбийте, докато сместа стане светло жълта и се сгъсти.
-
Начупете шоколада на парчета, сложете в огнеупорна купа и разтопете на водна баня.
-
В края добавете маслото и разбъркайте добре, докато се разтопи. Свалете от котлона и охладете за минута, като разбърквате.
-
Към добре разбитите яйца добавете ванилията, щипка сол, портокалова кора и брашното и разбъркайте добре.
-
Разбийте до гладкост и прибавете разтопените шоколад и масло и разбъркайте до получаването на еднородна смес.
-
Загрейте фурната до 200 градуса. Намаслете с тънък слой масло купички за суфле, поръсете с малко галета дъното и стените и подредете в тавичка за печене.
-
Разпределете сместа в купичките и печете 12 -13 минути, докато отгоре сместа стане хрупкава, а в средата остане мека.
-
Извадете кейковете от фурната, изчакайте минута и минете по края на формичките с тънък нож, за да отделите добре от стените. Обърнете в чинийки за сервиране и поръсете с пудра захар, какао или настърган шоколад. Поднесете с пресни плодове или топка сладолед.
Стоян Георгиев