Козунак с бадеми
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 кг брашно тип 500
- 1 пак. мая
- 300 мл краве прясно мляко
- 300 г захар
- 1 бр. яйчен жълтък
- 8 бр. яйца
- 200 г краве масло
- 100 г бадеми
- 50 г бадеми филирани
- 1 бр. лимонова кора
Начин на приготвяне
-
В малка тенджера се кипват 150 мл прясно мляко. Към него се добавя половин ч.ч. брашно.
-
Разбърква се докато се получи каша. В другите 150 мл мляко се размива маята, заедно с 1 ч.л. захар.
-
След това шупната мая се добавя към сместа с брашното. Покрива се и се оставя да втаса.
-
Останалото брашно се пресява в голяма тава. Прави се кладенче в средата. В него се прибавят разбитите предварително жълтъци, след това и белтъците.
-
На тънка струя се добавя млякото с маята, малко сол и настъргана лимонова кора. Омесва се, като периодично се добавя от мекото масло.
-
Когато се появяват мехурчета, значи е време да се прибавят, с месене, малко от натрошените бадеми. Оставя се да втаса.
-
Преди да се сложи да се пече козунака се поръсва с филирани бадеми и едра захар. Първо се пече на висока температура, а след 15-тина минути се намалява до умерена.
-
Изчаква се да се охлади преди да се сервира.
-
По желание, към рецептата могат да се добавят стафиди.