Козуначени венчета
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 кг брашно тип 500
- 300 г краве масло
- 200 г захар
- 6 бр. яйца
- 2 пак. ванилена захар
- 500 мл краве прясно мляко
- 30 г жива мая
- 350 г стафиди
- 1 пак. канела на прах
Начин на приготвяне
-
Стопеното масло се разбива с 300 грама захар. Маята се разтваря с млякото, прибавят се останалите продукти, без стафидите и канелата, добавя се и брашното (може да поеме повече от посоченото количество). Оставя се един жълтък за намазване.
-
Омесва се тесто, докато започнат да се появяват балончета. Оставя се да втаса.
-
От тестото се откъсват парчета и всяко се разточва на дебела правоъгълна кора.
-
По дължина кората се поръсва със захар, канела и стафиди. Навива се руло и се завива като геврек. Това се повтаря с всяка кора.
-
Намазнява се тава за печене с масло, нареждат се козуначените венчета и се оставят да втасат.
-
След половин час се намазват с разбит жълтък и се поръсват със захар.
-
Козуначените гевречета се пекат в предварително загрята фурна до готовност.