Класически киш
минути
порции
сложност
Съставки
- 300 г маслено тесто за пай
- 1 с.л. зехтин
- 1 гл. лук кромид стар
- 100 г бекон
- 1 ч.ч. сирене чедър
- 3 бр. яйца
- 1 ч.л. брашно тип 500
- 300 г сметана квасена
- 1/2 ч.ч. краве прясно мляко
- 1 щипка сол
- 1 щипка черен пипер млян
Начин на приготвяне
-
Фурната се загрява на 200 С. Форма за пай леко се намазнява.
-
Масленото тесто се постила и се притиска към дъното и стените на формата. Излишното тесто се маха, като се изрязва с нож, плъзгайки го по ръба на формата.
-
Върху тестото се постила хартия за печене и отгоре се разпръсва боб, ориз или специални топчета за печене. Това се прави с цел да не се надуе излишно кората. Пече се за 10 минути, или до златисто. След това се махат зърната и хартията и се пече за още 10 минути.
-
Зехтина се загрява в тиган и се запържват ситно нарязаните лук и бекон. Готвят се за 3 минути. Извадат се на домакинска хартия, за да се отцедят и охладят.
-
След това лука и бекона се поръсват върху изпечената кора на киша. Отгоре се разпределя настърганото сирене чедър.
-
Фурната се намалява на 180 С. Останалите продукти се смесват и се разбъркват. С тази смес се залива киша.
-
Пече се за още 30-35 минути. Оставя се да се охлади и се сервира.