Кекс с червено вино и боровинки
минути
порции
сложност
Съставки
- 250 г краве масло
- 200 г кафява захар
- 1 пак. ванилена захар
- 1 ч.л. канела на прах
- 1 щипка сол морска
- 4 бр. яйца
- 250 г брашно тип 500
- 1 с.л. какао
- 1 пак. бакпулвер
- 160 мл вино червено
- 50 г шоколад настърган
- 120 г боровинки червени
- 125 г пудра захар
Начин на приготвяне
-
Маслото се разбива с двата вида захар и 1 щипка сол, докато сместа побелее и стане пухкава (най-малко за 6 минути с миксер).
-
Добавят се едно по едно яйцата и след всяко се разбърква добре.
-
В купа се пресяват и се смесват брашното, какаото и бакпулвера.
-
Добавят се сухите съставки и 125 мл вино на части, като се редуват и разбъркват. Накрая се прибавят и се разбъркват шоколадите стърготини и боровинки (оставят се за украса) в тестото.
-
Сместа се изсипва в намазаната с масло и поръсена с брашно или галета кексова форма.
-
Пече се в предварително загряна на 175 C фурна, като скарата се качи една позиция нагоре.
-
Кекса се оставя за 10 минути във формата, след което се обръща върху метална скара и се оставя да се охлади напълно.
-
За топинга пудрата захар се смвасва с червеното вино и се разбърква, докато се получи гладка и еднородна смес.
-
Сместа се разпределя върху кекса и сушените боровинки се разпределят върху топинга.