Индийски крем Фирни
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
Ориза се измива хубаво и се отцежда. Прехвърля се в купа и се покрива с вода. Оставя се да се накисне за 2 часа.
-
Водата се отцежда и ориза се намачква, трябва да се получи каша с видимо едри парченца от ориза.
-
Смесват се ориза, млякото, захарта, кардамона и шафрана във висок тиган с дебело дъно и се оставя да се готви на средна температура. Разбърква се често, за да се избегне прегаряне на млякото.
-
Отделя се част от начупените, задължително неосолени ядки за гарниране, а останалите се прибавят към десерта. Разбъркава се добре и котлона се изключва.
-
Крема се оставя да изстине и се прибира в хладилника. При сервиране се поръсва с ядки.