Индийска палачинка Доса
минути
порции
сложност
Начин на приготвяне
-
Ориза и лещата се измиват добре. Слага се сминдуха (може и на семена). Разбъркват се добре и в съда се налива вода, колкото да ги покрие. Оставят се за през нощта.
-
На другата сутрин водата се отцежда. Слагат се на порции в блендера или кухненския робот, като се добавя по много малко вода, ако се налага. Трябва да се получи гладка паста.
-
След като цялата смес е готова се слага в голяма купа и се слага достатъчно вода, за да се получи тесто. Гъстотата трябва да е такава, че когато лъжицата се сложи, да не се потапя бързо в тестото.
-
Добавя се сол и тестото се слага на топло в покрит съд за 6-8 часа. След тази ферментация, тестото се разбърква добре и се пристъпва към приготвянето на палачинките.
-
В малка купа се слага малко олио. Необходими са още ледена вода, голям, незалепващ тиган, 2 листа домакинска хартия, черпак, шпатула и четка за мазане.
-
Една от хартиите се потопява леко и с нея се поръсва в тигана. Това ще предотврати слагането на много мазнина.
-
След това с помощта на черпака се правят палачинките по познатия начин. Всяка палачинка се изсипва в средата на тигана, с въртеливи движения се разпределя тестото. Трябва да се получи голяма палачинка, около 16 см диаметър.
-
Палачинката се намазва с олио, след като е разпределена. Обръща се и се изпържва и от другата страна.
-
За да не се презагрява тигана, двата листа хартия се потапят във студената вода, изстискват се от излишното количесто и тигана се избърсва, за да се охлади. Това ще попречи на неравномерното разпределяне на следващото тесто.
-
Сервират се с пълнеж и гарнитура по желание.