Начало > Основни ястия > Индийска палачинка Доса

Индийска палачинка Доса

Индийска палачинка Доса|escape
90
x6
1
90
минути
x6
порции
1
сложност

Съставки

  • 3 ч.ч. ориз
  • 1 ч.ч. леща червена
  • 1 к.л. сминдух
  • 1 ч.л. сол
  • 3 с.л. олио

Начин на приготвяне

  1. Ориза и лещата се измиват добре. Слага се сминдуха (може и на семена). Разбъркват се добре и в съда се налива вода, колкото да ги покрие. Оставят се за през нощта.

  2. На другата сутрин водата се отцежда. Слагат се на порции в блендера или кухненския робот, като се добавя по много малко вода, ако се налага. Трябва да се получи гладка паста.

  3. След като цялата смес е готова се слага в голяма купа и се слага достатъчно вода, за да се получи тесто. Гъстотата трябва да е такава, че когато лъжицата се сложи, да не се потапя бързо в тестото.

  4. Добавя се сол и тестото се слага на топло в покрит съд за 6-8 часа. След тази ферментация, тестото се разбърква добре и се пристъпва към приготвянето на палачинките.

  5. В малка купа се слага малко олио. Необходими са още ледена вода, голям, незалепващ тиган, 2 листа домакинска хартия, черпак, шпатула и четка за мазане.

  6. Една от хартиите се потопява леко и с нея се поръсва в тигана. Това ще предотврати слагането на много мазнина.

  7. След това с помощта на черпака се правят палачинките по познатия начин. Всяка палачинка се изсипва в средата на тигана, с въртеливи движения се разпределя тестото. Трябва да се получи голяма палачинка, около 16 см диаметър.

  8. Палачинката се намазва с олио, след като е разпределена. Обръща се и се изпържва и от другата страна.

  9. За да не се презагрява тигана, двата листа хартия се потапят във студената вода, изстискват се от излишното количесто и тигана се избърсва, за да се охлади. Това ще попречи на неравномерното разпределяне на следващото тесто.

  10. Сервират се с пълнеж и гарнитура по желание.

Още Основни ястия

Виж още
Добави към:
+ Добави нов списък

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?