Холандски сос за риба



минути

порции

сложност
Съставки
- 10 мл лимонов сок
- 3 бр. яйчен жълтък
- 20 мл вода
- 100 г масло
- 1 щипка сол
- 1 щипка черен пипер млян
Начин на приготвяне
-
Маслото се разтопява на водна баня.
-
В отделен съд на водна баня се поставят разбитите жълтъци с щипка сол, лимоновия сок и водата. Когато сместа се сгъсти леко, съдът се маха от огъня.
-
Разтопеното масло се прибавя постепенно с бъркане към сместа.
-
Добавя се черният пипер и отново се разбърква.
-
Сосът може да се сервира отделно от рибата и всеки да си слага колкото поиска или с него да бъдат полети порциите приготвена риба.