Хлебчета от ленено брашно
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 с.л. зехтин
- 1/2 ч.ч. брашно ръжено
- 1/2 ч.ч. брашно царевично
- 1 ч.ч. ленено брашно
- 1 щипка захар
- 1 щипка сол хималайска
- 1 бр. яйца
- 200 мл краве кисело мляко
- 1/2 пак. жива мая
Начин на приготвяне
-
Маята се разтваря с малко топла вода и щипка захар. Оставя се настрани да шупне.
-
В купа се смесват брашното от ленено семе и царевичното брашно. Добавя се солта.
-
Прави се кладенче и се изсипва предварително разбърканото яйце и киселото мляко. Прибавя се и маята. Разбърква се с дървена лъжица до получаване на еластично тесто, като при нужда се добавя по-малко от ръженото брашно, за да не лепне тестото.
-
Прехвърля се на плот и се омесва меко тесто. Оставя се в купа, покрита с домакинска кърпа за 20-30 минути, докато удвои обема си.
-
Тестото отново се премесва. Разделя се на части и се оформят хлебчетата. Подреждат се в намазнена с малко зехтин тава и се пекат около 45 минути при температура 180 С.
-
Хлебчетата се изваждат от фурната, напръскват се с малко студена вода и се покриват с кърпа, за да омекнат.
-
Поднесят се с масло и шарена сол.