Фунийки с еклеров крем и тирамису
минути
порции
сложност
Съставки
- 150 г какао
- 200 г орехови ядки смлени
- 1 бр. крем Тирамису
- 1 бр. яйчен белтък
- 800 г брашно тип 500
- 1 ч.л. бакпулвер
- 170 г краве масло
- 500 мл краве прясно мляко
- 200 г захар
- 2 бр. яйца
- 1 бр. крем за торта
Начин на приготвяне
-
За приготвянето на тестото, яйцата и захарта се смесват в купа и се разбиват с телена бъркалка. Към тях се добавят 250 мл прясното мляко и маслото.
-
Брашното се пресява с бакпулвера. Добавя се към течните съставки и се замесва меко тесто.
-
Тестото се разделя на две равни части. Всяка част се разточва на правоъгълник, чиято дебелината трябва да бъде около 5 мм. От правоъгълниците се изрязват ленти с широчина 2 см.
-
Металните фунийки се намазват с разтопено масло. Като се започне от острия край на металната фунийка, лентите тесто се навиват спираловидно, като краищата им се застъпват, а острата част се притиска добре за да не се образува дупка.
-
Цялата повърхност на тестото се намазва с леко разбит белтък и фунийките се подреждат в тава върху хартия за печене.
-
Пекат се в предварително нагрята фурна на 180°C за 35 минути, или докато придобият златист цвят на повърхността.
-
След като се извадят от фурната, се оставят в тавата да се охладят за няколко минути докато е възможно металните фунийки да се хваната с ръка и се извадят от тях. Тестените фунийки се оставят да се охладят напълно преди да се напълнят.
-
За пълнежа се изпозлват готови сухи кремове, които са вкусни, лесни за приготвяне и спестяват време. Подготвят се две купи. В едната се изсипва еклеровия крем, а в другата – крем тирамису. Добавят се необходимото количество прясно мляко или вода и се разбиват с миксер до пухкав сняг. Оставят се малко да стегнат.
-
Охладените тестени фунийки се напълват с крем и се оставят по възможност подпрени вертикално, за да не изтече кремът, докато престояват.
-
Когато престоят известно време, част от крема попива в тестото и това оставя следа, като се вижда хлътване в отвора на фунийката. Може да се допълни с още крем.
-
В купа се изсипват смлените орехи, в друга - какаото. Фунийките се потапят внимателно от към страната на крема.