Домашни франзели
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
Маята се разтваря в хладката вода със захарта и се оставя да шупне.
-
Замесва се меко тесто с останалите продукти и се оставя да втаса 30 минути. Разделя се на 2 части. Първата се разточва на правоъгълник, нарязва се на 3 широки ленти и всяка се усуква на фитил. Нареждат се в намаслена тава или върху хартия за печене.
-
Втората част се разделя на 3 топчета. Всяко се оформя на дълъг фитил, срязва се през средата и се усуква като въже. Нареждат се и те в тавата и се оставят 10 минути, намазват се леко с разтопено масло и се поръсват със семена, може и без тях по желаете.
-
Пекат се в умерена фурна 180 С до зачервяване, като във фурната се поставя паничка с вода, така франзелките стават по-меки и вкусни. Изваждат се и се намазват отново с малко масло.