Черешов пай



минути

порции

сложност
Съставки
- 200 г захар
- 200 г масло
- 500 г брашно тип 500
- 1 пакетче бакпулвер
- 2 бр. шушулка ванилия
- 500 г череши
- 100 г бадеми филирани
Начин на приготвяне
-
В купа се сипват всички продукти за тестото, без плодовете и бадемите.
-
Замесва се тесто с миксер и се разделя на 3 части.
-
В тортена форма, намазана с масло или покрита с хартия за печене, се разточва и се поставя първата кора.
-
С втората топка от тестото, след като се разточи, се прави висок ръб по стената на формата. Изсипват се изчистените и изцедени плодове.
-
Останалата част от тестото се разточва и се поставя "покривка" върху плодовете.
-
Поръсва се с бадеми и се пече 25 минути на 220 ºС или на 200 ºС с вентилатор.
-
Сладкишът може да се направи както с пресни, така и със замразени плодове - череши, сливи, кайсии, ябълки и др.