Босилкови кюфтенца
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 с.л. брашно тип 500
- 1 к.ч. олио
- 1 гл. лук кромид стар
- 1 ч.л. сол
- 1 бр. яйца
- 1 бр. чесън глави
- 1 стр. босилек
- 1 щипка черен пипер млян
- 2 ч.л. червен пипер
- 1 с.л. подправка за кайма
- 3 с.л. галета
- 5 с.л. доматена паста
- 5 бр. гъби печурки
- 2 бр. зелени чушки
- 300 г телешка кайма
Начин на приготвяне
-
Каймата се замесва с галета, подправки, яйце и се оставя да престои в хладилника.
-
През това време всички зеленчуци се почистват, измиват и нарязват на кубчета.
-
Докато мазнината се загрее в дълбок тиган с капак, каймата се изважда и се оформя на малки кюфтенца. Леко се запържват и се вадят, когато вече няма опасност да се разпаднат.
-
На тяхно място се изсипва първо чесън с лук и се разбърква, малко след това всички останали зеленчуци и се оставят за 3 мин под капак.
-
През това време доматената паста се забърква с брашното и 500 мл вода.
-
Към омекналите зеленчуци се добавя червения пипер, веднага след разбъркването се излива сместа с пюрето и брашното и след последно разбъркване се оставя на слаб огън за около 5 минути да къкри.
-
След изключване на котлона соса си почива още малко на котлона.
-
Кюфтенцата се сервират със соса.