Маята се разтваря в малка купа с ¼ ч.ч. топло прясно мляко. Оставя се да шупне за 10-тина минути.
В голяма купа се разбъркват жълтъците, ¼ ч.ч. мляко и разтопено масло. С бъркане се прибавят първата смес, захарта, солта и ванилията. Добавят се оставащото количество мляко ( 2 и ½ ч.ч.) и брашното.
Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят към тестото.
Купата се покрива с прозрачно фолио. Оставя се да си почине до удвояване на обема, за около час.
Гофретника се загрява. Намазнява се с четка и започват да се приготвят гофретите, като се изсипва средно по ½ ч.ч. от сместа за гофрета. Капака се затваря и се пече до покафеняване.
Сервират се докато са топли, със сладко, шоколад или мед.