Зехтина се загрява директно в тенджерата, след това се прибавят нарязаните лук и моркови. Сотират се 10-тина минути, добавя се кимиона и се разбърква.
Температурата се намалява и се покрива, оставя се да се задуши за още 10 минути.
Добавя се лещата и се налива достатъчно вода, за да я покрие. Изчаква се да кипне и отново се намаля температурата, като се оставя да се готви за 20 минути, или до пълното омекване на продуктите.
Налива се още малко вода, да се компенсира тази, която е поета от лещата.
Маха се от котлона, добавят се нарязаните кайсии и последното количество вода. Подправя се със сол на вкус, като се внимава да не се прекали. Точното количество е толкова, че да не пречи на аромата на плодовете и зеленчуците.
Пюрира се с помощта на блендер до гладкост. Супата се сервира топла.