Овесен сладкиш с шоколад
минути
порции
сложност
Съставки
- 3 ч.ч. овесени ядки
- 2.50 г брашно тип 500
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1.50 ч.л. сол
- 1.50 ч.ч. масло
- 2 ч.ч. кафява захар
- 2 бр. яйца
- 4 пак. шушулка ванилия
- 400 г мляко кондензирано
- 1.50 ч.ч. шоколад
- 1/2 ч.ч. орехови ядки
Начин на приготвяне
-
Фурната се загрява на 180 градуса. Намаслява се тава за печене.
-
Разбиват се ч.ч. масло и кафявата захар до пухкав крем. Добавят се яйцата и 2 ч.л. ванилия.
-
В друга купа се смесват овесените ядки, брашното, содата и 1 ч.л. сол. Прибавят се към маслената смес и се оставя настрани.
-
В тенджера се нагряват кондензираното мляко, шоколада, 2 с.л. масло и ½ ч.л. сол. Бърка се, докато се получи гладка смес. Маха се от котлона и се добавят ванилията и ядките.
-
Изсипват се 2/3 от овесената смес в тавата, отгоре се изсипва шоколадовата и накрая се покрива с останалата овесена смес.
-
Сладкиша се изпича за 30-35 минути в загрятата фурна.
-
Оставя се да се охлади и се нарязва на квадрати.