Млечен десерт с карамелизирани ябълки
минути
порции
сложност
Съставки
- 5 ч.ч. краве прясно мляко
- 1 ч.ч. захар
- 3 с.л. брашно тип 500
- 1 с.л. нишесте
- 1 пак. шушулка ванилия
- 1 ч.ч. овесени ядки
- 2 ч.л. мед
- 1/2 ч.ч. орехови ядки
- 1 бр. ябълки
- 1 ч.л. канела на прах
Начин на приготвяне
-
За да се приготви крема се смесват млякото, захарта, нишестето и брашното в тенджера. Вари се и се бърка непрекъснато на средна температура.
-
Прибавя се ванилията точно преди да се махне тенджерата от котлона. Оставя се настрана.
-
През това време ябълките се обелват и нарязват на малки кубчета. Слагат се в тенджера, прибавят се 2 с.л. захар и се готвят, докато сменят цвета си.
-
Дъното на тава се покрива с овесени ядки. Крема се изсипва отгоре и се оставя за малко да се охлади.
-
Ябълките се нареждат отгоре и се поливат с мед.
-
Поръсва се с ореховите ядки и канелата.