Домашен ябълков оцет
минути
порции
сложност
Съставки
- 10 кг ябълки
- 1 кг захар
- 1 чаша мая от стар ябълков оцет
- 10 литра вода
- 2 ч.л. лимонена киселина
Начин на приготвяне
-
Ябълките се измиват и почистват, след което се нарязват на 4, без да се отстраняват семената и кората им. Поставят се в пластмасов бидон.
-
Водата се загрява на 40 ºС и в нея разтопява захарта.
-
С получения разтвор се заливат ябълките. Прибавя се маята и се разбърква.
-
Оставя се на стайна температура да ферментира, без да се разбърква повече.
-
След като се получи кисела фермантация, се прецежда през тензух, добавят се 1-2 ч.л. лимонена киселина за избистряне и се налива в стъклен съд.
-
Утайките отново се поставят в бидона, отново се загряват 10 л вода, но този път се слага само 1/2 захар.
-
Рецептата се повтаря до получаване на втора доза оцет.