Баклава с круши и орехи
минути
порции
сложност
Съставки
- 20 г бадеми филирани
- 1 ч.л. коняк
- 4 ч.ч. захар
- 4 ч.ч. вода
- 4 бр. круши
- 2 с.л. кафява захар
- 2 ч.ч. орехови ядки смлени
- 1 кг брашно тип 500
- 200 г царевично нишесте
- 250 мл краве прясно мляко
- 10 г бакпулвер
- 125 г краве масло
- 200 мл олио
- 1 ч.л. оцет
- 1 ч.л. сол
- 3 бр. яйца
Начин на приготвяне
-
Крушите се почистват и нарязват на малки кубчета. Посипват се и се овалват в кафявата захар (пудра по желание).
-
Замесва се меко тесто от брашното, прясното мляко, яйцата, оцета, солта, бакпулвера и олиото.
-
Прави се на руло и се разделя на 21 части.
-
От всяка част се прави тънка кора с големината на чиния (около 1 педя). Разделят се на три групи с по седем кори.
-
Започва се с първата група - слага се първата кора на кухненския плот, ръси се с царевично нишесте, слага се друга върху нея, пак нишесте и така всичките седем, след което се разточват на една голяма кора с диаметъра на тавата.
-
Намаслява се дъното на тава (38-40 см), слага се голямата кора, поръсва се с орехите и половината от крушите.
-
Действието се повтаря с останалите две групи – кора, нишесте, кора. Точи се на една голяма и се слага върху долната в тавата, поръсва се пак с орехи и круши.
-
Следва третата група, процедурата е същата. Разточват се на една голяма кора, която се слага в тавата.
-
Нарязва се и се залива с разтопеното масло, поръсва се по желание с филирани бадеми и се пече до златисто на 170 С.
-
Приготвя се сироп от захарта и водата, като заври се добавя коняка. С този сироп се залива изстиналата баклава.
-
Оставя се за няколко часа да поеме сиропа, консумира се добре охладена.