Ябълкови тарталети
минути
порции
сложност
Съставки
- 2 с.л. кафява захар
- 130 г захар
- 1 щипка сол
- 125 г краве масло
- 125 г краве масло
- 1 ч.л. канела на прах
- 1 ч.л. лимонов сок
- 2 бр. ябълки
- 1 с.л. вода
- 1 бр. яйца
- 250 г брашно тип 500
Начин на приготвяне
-
Брашното се пресява в дълбока купа и към него се добавя нарязаното на кубчета краве масло.
-
Посолява се с щипката сол, разбърква се с помощта на вилица или с пръсти, докато стане на трохи.
-
Прибавя се разбитото яйце, продължава се омесването, добавя се лъжицата вода и се омесва меко тесто, което се оформя на топка. Увива се във фолио и се прибира в хладилника за около 30 минути.
-
През това време се приготвя плънката.
-
В подходящ съд се разтопява маслото на котлона, добавя се кафявата захар и се карамелизира леко. Прибавят се предварително обелените, изчистени от семките и нарязани на малки кубчета ябълки, захарта, сока от лимон и канела на вкус. Разбърква се и се задушава за 10 минути.
-
От тестото се късат топчета, които се разпределят във формичките и се разстилат. Всяка формичка се напълва с плънка и се запичат, поставени в тавичка, в предварително загрята на 200 С фурна до готовност.
-
Като поизстинат, се вадят от формичките, поръсват се с пудра захар или се украсяват по ваш избор.