Варено жито
![](https://recepti.bg/static/uploads/categories/main/5.png)
![Варено жито|escape](https://recepti.bg/static/uploads/recepy/main/5361.jpg)
![](/img/time.png)
минути
![](/img/portions.png)
порции
![](/img/difficulty.png)
сложност
Съставки
- 2 ч.ч. жито
- 3 к.ч. захар
- 2 к.ч. орехови ядки смлени
Начин на приготвяне
-
Житото се почиства и измива. За предпочитане е да се използва грухано, но може и негрухано.
-
Залива се със студена вода и се вари докато омекне.
-
Тенджерата, в която е варено житото се завива с двойно прегъната хавлиена кърпа и се оставя житото да "нацъхти".
-
Водата се изцежда и житото се смесва със захарта и ореховите ядки. За предпочитане е да се използва пудра захар, която по-лесно и бързо ще се разтопи.