Супа с червено зеле и ябълки
минути
порции
сложност
Съставки
- 4 бр. ябълки
- 2 с.л. краве масло
- 1 гл. лук кромид стар
- 1 вр. зеле червено
- 4.50 ч.ч. бульон телешки
- 1/2 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер млян
- 1 с.л. лимонов сок
- 1/2 ч.ч. сметана квасена
- 1/2 вр. копър пресен
- 1/4 ч.ч. оцет винен
Начин на приготвяне
-
Нарязват се 2 от ябълките, като се обелват предварително, на кубчета.
-
В голяма тава на средна температура се загрява маслото. Слага се лука и се запържва.
-
Добавят се ябълките. След 3-4 минути се слага и зелето, нарязано ситно. Разбърква се периодично в рамките на 5-6 минути.
-
Налива се оцета, оставя се да заври, разбърква се за да не залепне междувременно. Налива се и бульона, добавят се солта и пипера, и се оставя да заври.
-
Намаля се и се оставя да къкри, след като заври течността. Оставя се докато всичко омекне.
-
Междувременно се настъргват останалите ябълки, слагат се в малка купа и се добавя лимовия сок. Оставят се настрана за малко.
-
Когато супата е готова и всички продукти са се сварили, се маха от котлона и в нея се слагат ¾ от ябълките с лимона.
-
Разпределя се в купички, слага се по една лъжица сметана във всяка, поръсва се с останалите ябълки и наситнения копър.