Сладки от пържено мляко
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 ч.ч. захар
- 50 мл зехтин
- 2 пак. шушулка ванилия
- 50 г брашно царевично
- 1/2 ч.ч. брашно тип 500
- 1 бр. яйчен жълтък
- 1 с.л. портокалови кори
- 1 бр. канела кори
- 2.50 ч.ч. краве кисело мляко
- 1/2 ч.л. канела на прах
- 2 бр. яйца
Начин на приготвяне
-
Намазнява се тава (20х30 см) и се слага хартия за печене.
-
Млякото, канелената кора и плодовите кори се слагат да заврат в средно голяма тенджера. Премахва се от огъня след 10 минути, като съда се покрива. Канелата и корите се изваждат от сместа.
-
Яйцата, жълтъка и брашната се смесват и се разбъркват до хомогенна смес. Сместа се изсипва при топлото мляко и се слага на котлона, като се бърка постоянно.
-
Котлона се намалява и след 2 минути се отстранява от котлона.
-
Изчаква се сместа да изстине и се изсипва в тава. Поставя се за 2 часа в хладилника, или докато се охлади съвсем. Яйчения крем се разлива върху приготвената хартия за печене.
-
Загрява се олио в голяма тенджера и яйчения крем се изпържва, разделен на партиди, докато не се изпържи добре. Оставя се да се изсуши на абсорбираща хартия.
-
Горещите яйчени форми се овалват в допълнителната захар и канела, и се сервират топли.