Постен кекс
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 ч.ч. мед
- 200 г пудра захар
- 200 мл чай
- 3 ч.ч. брашно тип 500
- 3 с.л. олио
- 1 ч.ч. орехови ядки
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.л. канела на прах
- 1 с.л. лимонова кора
Начин на приготвяне
-
В силен чай се вари лимоновата кора, нарязана на жулиени. Прецежда се и се оставя да изстине.
-
Меда се слага в порцеланов съъд и внимателно се разрежда с чая.
-
Към сместа се прибавят захар, олио, сода, лимоновата кора, орехите и брашното. Разбърква се и се изсипва във форма, предварително намазнена и набрашнена.
-
Ако се наложи, при печенето се покрива с фолио, за да не изгори.
-
Изпича се на умерена фурна, до готовност.