Палачинки за коледната сутрин
минути
порции
сложност
Съставки
- 1.50 ч.ч. брашно тип 500
- 1/4 ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1/4 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. джинджифил сух
- 1/2 ч.л. канела на прах
- 1 бр. яйца
- 1/2 к.л. есенция ванилия
- 1/4 ч.ч. меласа
- 1.50 ч.ч. вода
Начин на приготвяне
-
Брашното, бакпулвера, содата бикарбонат, солта, джинджифила (сух) и канелата се смесват в купа. Разбъркват се и се оставят настрана.
-
Яйцето се разбива в отделна купа, към него се добавят ванилията и меласата и отново се разбърква до гладка смес. Прибавя се водата и се разбърква. Постепенно се прибавя брашното, с разбъркване.
-
Брашнената смес се прибавя към яйчената и отново се разбърква. Не е проблем, ако останат бучки.
-
Леко намазнен тиган се загрява на средна температура. С лъжица се загребва от сместа и се пуска в тигана. Готви се, докато се появят мехурчета и краищата се зачервят. Обърща се и се запържва и от другата страна.
-
Процедурата продължава до свършване на сместа.