Брашното, какаото, содата и солта се смесват в средно голяма купа и се разбъркват. Оставят се настрана.
Маслото (като се отделят 2 лъжици за глазурата) се разбива със захарта в купа с помощта на миксер. Яйцата се разбиват едно по едно. Смесват се със сметаната, като и от нея се отделят 2 лъжици за глазурата на мъфините „Червено кадифе“.
Добавят се млякото, сладкарската боя и ванилията. Разбърква се добре и се добавя към брашнената смес.
Сместа се разпределя с лъжица във форми за мъфини. Може да се намазнят и набрашнят, за да не залепнат, но може да се използват и силиконови. Формите се напълват до 2/3 от височината.
Пекат се за 20 минути в загрятата фурна или до суха клечка. След като са готови, се изваждат на решетка да се охладят. Изваждат се от формите и се изстудяват напълно.
Глазурата с крема сирене се приготвя, като мекото крема сирене се разбие с останалите масло, сметана и екстракта ванилия с миксера, докато се получи крем. След това се добавя пудрата захар и леко се разбърква, за да се поеме и тя.
След това с помощта на пош или шприц мъфините „Червено кадифе“ се украсяват с крема.