Медена торта с маскарпоне и орехи
минути
порции
сложност
Съставки
-
за блата:
- 6 яйца
- 2 с.л. мед
- 1 1/2 ч.ч. захар
- 1 ч.ч. брашно
- 2 ч.ч. орехови ядки
-
за крема:
- 400 г заквасена сметана
- 1 ч.ч. пудра захар
- 250 г маскарпоне
- 250 г филаделфия
-
за крема
- 100 г орехови ядки
-
за сиропа:
- 2 ч.ч. вода
- 1 ч.ч. захар
Начин на приготвяне
-
Яйцата, медът и захарта се разбиват до побеляване. Постепенно се добавят брашното и орехите, като се бърка с шпатула.
-
Сместа се изсипва във форма за торти, покрита с хартия за печене.
-
Сладкишът се пече на 200ºС, като се проверява с клечка за готовност. След като е готов, се разделя на няколко равни части.
-
За сиропа: захарта се карамелизира и докато е още гореща, се залива със студена вода. Бърка се до пълното разтваряне на захарта във водата.
-
За крема: в купа се смесват маскарпонето, филаделфията и пудрата захар. Разбива се на ниска степен и се добавя заквасената сметана. Разбърква се до получаването на пухкав крем.
-
За сглобяването на тортата се използва ринг или подходяща форма. Поставя се единият блат, сиропира се с карамеления сироп и се намазва с половината количество от крема. Върху него се поставя другият блат, сиропира се и се намазва с останалия крем и така до изчерпване на продуктите.
-
Най-отгоре тортата се поръсва със смлени орехови ядки. Добавя се и натрошен или настърган шоколад.
-
Тортата се поставя в хладилник за минимум 8 часа, за да стегне.