Манник - руски пирог с грис
минути
порции
сложност
Съставки
- 150 г боровинки сладко
- 20 г краве масло
- 1 щипка сол
- 3 бр. яйца
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат
- 400 г краве кисело мляко
- 1 ч.ч. грис
- 1 ч.ч. захар
- 1 ч.ч. брашно тип 500
Начин на приготвяне
-
Грисът се смесва с киселото мляко, разбърква се добре и се оставя за 40 минути, за да може да набъбне. Когато това стане, се добавя и содата.
-
Яйцата и захарта се разбиват, брашното и солта се пресяват.
-
Разбитите яйца се смесват със сместа от мляко и грис, разбърква се с шпатула или бъркалка и се добавя брашното. Бърка се до хомогенна смес.
-
Дъното на кръгла тавичка или форма за торта с диаметър 22-24 см се постила с хартия за печене, намаслява се с разтопеното масло и в нея се излива готовата смес.
-
Пече се 40 минути на 180 С до суха клечка, изважда се от фурната и се оставя леко да се охлади.
-
Отгоре, по желание, може да се гарнира със сладко, разтопен шоколад или в суровата смес, преди изпичане, по повърхността да се добавят плодове.