Локумки полумесеци
минути
порции
сложност
Съставки
- 500 г брашно тип 500
- 250 г локум
- 200 мл краве кисело мляко
- 60 г захар
- 120 г пудра захар
- 80 г мас
- 80 мл олио
- 100 г орехови ядки
- 5 г сода бикарбонат
- 1 пак. шушулка ванилия
Начин на приготвяне
-
Брашното се пресява два пъти и при непрекъснато бъркане към него се прибавя смесеното със содата кисело мляко, захар и мазнина. Омесва се тесто.
-
Разточва се кора с дебелина 5 мм. С помощта на чаена чашка от кората се изрязват кръгчета, върху които се слагат парченца локум и по малко орехи.
-
След това кръговете се сгъват така, че да се получат полумесеци. Краищата им се притискат и се нареждат в намазнена тавичка.
-
Пекат се в умерена фурна, докато порозовеят.
-
Готовите локумки се овалват в размесената с ванилия пудра захар.