Лимонови саварини с круши
минути
порции
сложност
Съставки
- 200 г студена сладкарска сметана
- 2 бр. круши
- 200 г пудра захар
- 50 мл лимонов сок
- 60 г краве масло
- 2 бр. яйца
- 1 бр. лимонова кора
- 40 г кафява захар
- 130 г брашно тип 500
- 1 ч.л. мая
Начин на приготвяне
-
Брашното се пресява със солта в съд. Добавят се кафявата захар, маята и настърганата кора от един лимон.
-
В купа се разбиват яйцата и разтопеното масло. Постепенно се добавя брашното, като се бърка с дървена лъжица или миксер до еднородна консистенция.
-
С получената смес формичките се напълват малко над половината с тесто и се поставят върху тава. Покриват се с намазнена хартия за печене. Оставят се така за 10-15 минути, докато тестото втаса.
-
За сиропа се загрява лимоновия сок с 50 мл вода и пудрата захар. След като кипне, температурата се намалява и се оставя така да къкри 5-7 минути до сгъстяване, като се разбърква.
-
Междувременно фурната се загрява до 180 С. Саварините се пекат 15 минути до златисто.
-
Още горещи саварините се поливат със сиропа. Поливат се периодично със сиропа, докато изстинат или до пълното попиване на сиропа.
-
Сервират се с бита сметана и плодове по желание.