Крем супа от артишок
минути
порции
сложност
Съставки
- 2 с.л. краве масло
- 2 ск. чесън стар
- 1 гл. лук кромид стар
- 900 г артишок
- 3 ч.ч. бульон зеленчуков
- 2 ч.ч. сметана течна
- 1 ч.л. сол
- 1 щипка черен пипер млян
- 1 бр. лимон
Начин на приготвяне
-
Маслото се загрява в тиган. Слагат се лука и чесъна, нарязани на ситно и се запържват.
-
Добавя се нарязания артишок, като може да се използва и замразен. Разбърква се и се готви за 3 минути.
-
Слага се бульона и се оставя да заври. Силата на котлона се намалява и се оставя за 20 минути до омекване на артишока.
-
Зеленчуците с бульона се слагат в блендер и се пюрират. Връща се на котлона, слага се сметаната и се оставя да заври. Готви се като се разбърква отвреме навреме, за 45 минути.
-
Поръсва се със сол и пипер. Сервира се с резени лимон.