Жълтъците, 4 лъжици захар и ванилията се разбиват, докато се получи еднородна смес.
Сметаната се слага в загрят тиган и се загрява на ниска температура, почти до степен на завиране. Сметаната веднага се маха от котлона, когато се усети, че завира. Разбърква се в сместа с жълтъците и се разбърква, докато се смесят добре.
Сметановата смес се слага в съд на водна баня и се разбъркава за около 3 минути, докато сместа започне леко да се залепя на лъжицата. Маха се от котлона и се прехвърля в топлоустойчив съд за печене или се използват малки формички за крем брюле.
Пече се в загрятата фурна за 30 минути. Изважда се от фурната и се оставя да се охлади на стайна температура. След това се слага в хладилника за 1 час.
Фурната се загрява отново, но само на горния реотан.
В малка купа се смесват останалите 2 лъжици захар и кафявата захар. Крема се поръсва с тази смес и се слага във фурната за около 2 минути, докато се стопи захарта. Следи се внимателно да не загори.
Крем брюлето се изважда и охлажда. Слага се в хладилника да се охлади и да се стегне текстурата отново.