Крем брюле
минути
порции
сложност
Съставки
- 6 бр. яйчен жълтък
- 6 с.л. захар
- 1 к.л. есенция ванилия
- 2.50 ч.ч. сметана с 30% масленост
- 2 с.л. кафява захар
Начин на приготвяне
-
Фурната се загрява на 150 С.
-
Жълтъците, 4 лъжици захар и ванилията се разбиват, докато се получи еднородна смес.
-
Сметаната се слага в загрят тиган и се загрява на ниска температура, почти до степен на завиране. Сметаната веднага се маха от котлона, когато се усети, че завира. Разбърква се в сместа с жълтъците и се разбърква, докато се смесят добре.
-
Сметановата смес се слага в съд на водна баня и се разбъркава за около 3 минути, докато сместа започне леко да се залепя на лъжицата. Маха се от котлона и се прехвърля в топлоустойчив съд за печене или се използват малки формички за крем брюле.
-
Пече се в загрятата фурна за 30 минути. Изважда се от фурната и се оставя да се охлади на стайна температура. След това се слага в хладилника за 1 час.
-
Фурната се загрява отново, но само на горния реотан.
-
В малка купа се смесват останалите 2 лъжици захар и кафявата захар. Крема се поръсва с тази смес и се слага във фурната за около 2 минути, докато се стопи захарта. Следи се внимателно да не загори.
-
Крем брюлето се изважда и охлажда. Слага се в хладилника да се охлади и да се стегне текстурата отново.