Козуначена плетеница с нутела и круши
минути
порции
сложност
Съставки
- 20 г бадеми филирани
- 1 бр. яйчен жълтък
- 30 г кафява захар
- 30 г галета
- 3 бр. круши
- 400 г течен шоколад
- 7 г мая
- 2 бр. яйца
- 1 ч.л. сол
- 1 с.л. мед
- 1 с.л. портокалов сок
- 250 мл краве прясно мляко
- 150 мл олио
- 200 г захар
- 800 г брашно тип 500
Начин на приготвяне
-
От брашното се пресяват 700 г, а останалото е за разточване. Млякото се затопля, така че да е хладко, не горещо. Прави се кладенче и в него се слагат яйца, сол, портокалов сок, мая, мед, захар и 50 мл от олиото.
-
Замесва се тесто, като постепенно се добавя от млякото, до получаване на гладко еластично тесто.
-
Слага се на плот или маса и се започва месене, като се добавя по малко от олиото и, докато се меси, тестото се удря в масата или плота 100 пъти.Трябва да се измеси, докато се поеме всичкото олио.
-
Оставя се 1 ч да втаса, докато удвои обема си, после се измесва отново и се оставя още 1 ч да втаса, покрито с чиста кърпа на топло.
-
Крушите се почистват и нарязват на полумесеци, поръсват се с галетата и фина кафява захар.
-
Втасалото тесто се разделя на две равни части, всяка една се разточва на голяма кора с дебелина 1 см, маже се с нутела и се навива на руло. След което се разрязва на половина в средата, като в единя край остава цяло и двете части се преплитат като плитка.
-
В улеите с шоколад се слагат на места парченца круши и се поставя в тава с хартия за печене, като се навива във формата на охлюв.
-
С другата част от тестото се процедира по същия начин, като в тавата се обикаля около другата плетка.
-
Намазва се с разбит жълтък и се поръсва с филирани бадеми. Оставя се на топло още 40 мин, след което се пече на 180 С за 50 мин до златисто-кафяв цвят.