Картофи със сос от див лук
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 кг картофи
- 30 г краве масло
- 30 г брашно тип 500
- 250 мл краве прясно мляко
- 1/2 бр. бульон зеленчуков кубче
- 2 с.л. див лук
- 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне
-
Картофите се измиват и се слагат в тенджера с подсолена вода. Като заврат, се оставят да къкрят 20-30 минути. Отцеждат се, обелват се докато са горещи и след това се нарязват.
-
За соса маслото се стапя, сипва брашното и се бърка непрекъснато, докато хване коричка.
-
Картофите се добавят към соса, овкусява се със сол, похлупва се и сместа се задушава за 20-30 минути.
-
Малко преди да са готови, картофите се отхлупват и се оставят да хванат златиста коричка.
-
Могат да се сервират като отделно ястие или като гарнитура към месо.