Карамелен сладкиш с лимонова глазура



минути

порции

сложност
Съставки
- 400 г захар
- 5 с.л. пудра захар
- 1 ч.ч. брашно тип 500
- 6 с.л. орехови ядки
- 6 бр. яйца
- 1 пак. бакпулвер
- 1 ч.ч. вода
- 2 с.л. лимонов сок
Начин на приготвяне
-
Яйцата се разбиват с пудрата захар, докато побелеят. Прибавя се брашното с бакпулвера.
-
Сипват се смлените орехи и сместа се разбърква внимателно. Изсипва се в тортена форма, покрита с хартия за печене.
-
Пече се на 180 С за 35-40 минути.
-
Кристалната захар се слага на умерен огън да се карамелизира. Върху готовия карамел се изсипва 1 чаша топла вода и се оставя да се разтвори карамела.
-
Изпечения сладкиш се надупчва и сиропа се изсипва постепенно.
-
Глазура се приготвя от 200 г захар и 2 с.л. лимонов сок. Сместа се разбърква до хомогенност и сладкиша се залива с нея.