Канелени охлюви
минути
порции
сложност
Съставки
- 20 г жива мая
- 0.75 ч.ч. вода
- 1/2 ч.ч. краве прясно мляко
- 1 ч.ч. захар
- 250 г краве масло
- 1 ч.л. сол
- 1 бр. яйца
- 4 ч.ч. брашно тип 500
- 2 с.л. канела на прах
- 0.75 ч.ч. орехови ядки
- 2 ч.ч. пудра захар
- 1 к.л. есенция ванилия
Начин на приготвяне
-
Фурната се загрява на 180 С.
-
В малка купа маята се разтваря с половин чаша вода и се оставя да шупне.
-
В по-голям съд се слагат млякото, ¼ чаша захар, 1/3 чаша разтопено масло, солта и яйцето. Добавят се 2 чаши брашно и се разбърква до хомогенизиране.
-
Добавя се маята. Слага се и останалото брашно и се бърка, докато тестото стане лесно за хващане. След това тестото се меси за около 8-10 минути. Слага се в намазнена купа, покрива се и се оставя да втаса за час/час и половина. Когато удвои размера си, се премества обратно.
-
Прехвърля се на набрашнен плот, разточва се и се намазва с масло. Канелата и останалото количество захар се смесват и се поръсват върху намасленото тесто. Поръсва се с орехи. Навива се на руло, което се нарязва на 12-15 парчета.
-
Дъното на тавата, в която ще се пече, се намазва с масло и се поръсва със захар. Канелените охлювчета се слагат близо едно до друго и отново се оставят да втасат за 45 минути. След това се пекат за 30 минути, докато покафенеят.
-
Междувремнно се смесват 5 лъжици масло, пудрата захар и ванилията. Добавят се няколко лъжици вода и се разбърква добре, за да се получи глазура. С нея се намазват още топли готовите канелени охлюви.