Домашен кекс със захарна глазура
минути
порции
сложност
Съставки
- 4 яйца
- 1 1/2 ч.ч. захар
- 1 шушулка ванилия
- 1 ч.ч. олио
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 1 ч.л. сода
- 2 ч.ч. брашно
- 1 бакпулвер
-
за глазурата:
- 1/2 ч.ч. вода
- 1 1/2 ч.ч. захар
- 1 шушулка ванилия
Начин на приготвяне
-
Жълтъците се отделят от белтъците и белтъците се разбиват на сняг.
-
Към жълтъците се изсипва захарта и се разбива с ванилията, олиото и киселото мляко, към което е добавена содата.
-
Добавят се белтъците и брашното, смесено с бакпулвера. Разбива се добре.
-
Сместа се изсипва в кексова форма и се пече на 220 ºС за 35-40 минути.
-
За глазурата: Захарта и водата се слагат на котлона. Оставя се да заври, като се бърка непрекъснато. Приготвя се гъст сироп, който се тегли на конци. Изсипва се постепенно и на малки части в порцеланов съд, навлажнен с малко студена вода, и се разбърква с дървена лъжица, докато побелее. Накрая се прибавя ванилията. Приготвената глазура трябва бързо да се употреби, защото не е устойчива.
-
След като кексът се извади от фурната, се изчаква да поизстине, обръща се и се залива с глазурата.