Домашен кекс с тиква
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 ч.л. сода
- 2 ч.ч. брашно
- 1 бакпулвер
- 1 шушулка ванилия
- 1 ч.ч. олио
- 1 ч.ч. захар
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 3 яйца
- 1 ч.л. натурално какао
Начин на приготвяне
-
Жълтъците се отделят от белтъците и белтъците се разбиват на сняг.
-
Към жълтъците се изсипва захарта и се разбива с ванилията, добавят се олиото и киселото мляко, към което предварително е добавена содата.
-
Добавят се белтъците и брашното, смесено с бакпулвера. Разбива се добре.
-
Прибавя се пюрето от тиква и се разбърква до хомогенна смес.
-
Сместа се разделя на две части. В едната от тях се прибавя какаото и се разбива добре.
-
Двете смеси се изсипват в кексова форма, като се редуват, и се пече на 180-200 ºС около 35-40 минути.