Чийзкейк "Филаделфия"
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 ч.ч. заквасена сметана
- 1 пак. шушулка ванилия
- 4 яйца
- 3 ч.л. брашно
- 900 г крема сирене
- 160 г бисквити
- 1 1/2 ч.ч. пудра захар
- 1 1/2 ч.ч. масло
Начин на приготвяне
-
Бисквитите се смилат или се счукват на фини трохи и се омесват добре в купа заедно с разтопеното масло и 1 ч.л. от захарта.
-
Получената смес се поставя в добре намаслена форма за печене с подвижно дъно и се разпределя равномерно, като се притиска или с пръсти, с лъжица или с дъното на стъклена чаша.
-
Леко се притиска и по ръбовете на тавата (да залепне малко и по стената на тавата, около 0.5 см). Слага се да се запече за 10 минути в предварително загрята на 160 ºС фурна и след това се оставя настрани да се охлади.
-
Крема сиренето, захарта, брашното и ванилията се поставят в голяма купа и се разбиват с миксер на средна скорост до пухкава смес. След това се слагат заквасената сметана и яйцата, едно по едно, като след всяко се бърка на слаба скорост, докато се поеме от сместа (около 30 секунди).
-
При бъркането от време на време с лъжица или шпатула се обира залепналата смес от страните на купата и се слага вътре да се смеси добре.
-
Пече се около 70 минути в предварително загрята фурна на 160 ºС.
-
Когато стане готов, чийзкейкът се оставя във фурната с леко отворена врата да се охлади постепенно. Така се избягва получаването на пукнатини по повърхността на кейка заради рязката промяна на температурата.
-
Преди да се извади от формата, леко се прокарва нож или шпатула по обиколката на формата, за да може по-лесно да се отдели.
-
Оставя се покрит в хладилник да се охлади поне 4 часа или за една нощ, след което може да се сервира.