Бисквитена торта с баварски крем
минути
порции
сложност
Съставки
- 50 г желатин
- 3 пак. шушулка ванилия
- 6 бр. яйца
- 200 г захар
- 500 мл краве прясно мляко
- 500 мл краве прясно мляко
- 2 пак. бисквити
- 500 мл сметана течна
Начин на приготвяне
-
Млякото се смесва със 100 г захар и ванилията. Кипва се и се маха от огъня.
-
Жълтъците се разбиват много добре с останалите 100 г захар и се прибавят към кипнатото мляко на тънка струя с постоянно бъркане. Съда се връща на котлона и се бърка, докато сместа се сгъсти. Кремът не бива да завира, защото може да се пресече. След като се сгъсти, се маха от котлона.
-
Желатина (2 пакетчета по 25 г) се накисва в студена вода за около 10 мин, докато се сгъсти.
-
Изсипва се към горещия крем и се разбърква добре. Оставя се да се охлади, като отвреме навреме се разбърква.
-
Сметаната се разбива и постепенно се смесва с охладения крем.
-
Бисквитите (2 пакета от 270г, бели и с какао) се начупват на малки парченца в 2 отделни купи и се заливат с малко прясно мляко (по 50 мл в купа, колкото да се намокрят, но не да омекнат).
-
Крема се разделя по равно в купите и се разбърква с бисквитите. Във форма за торта се редуват бели и какаови бисквити.
-
Може да се декорира с орехи, шарени пръчици, сладко или плодове по избор.
-
Тортата се оставя в хладилника за около 4-5 часа, за да стегне.