Полезни факти

Руколата  (Eruca sativa L.) наричана още рокет е едногодишно растение от сем. Кръстоцветни. Противно на разпространеното мнение, руколата не е култивирано глухарче, а двете растения дори принадлежат към различни семейства (Кръстоцветни и Сложноцветни). Най-близкият роднина на руколата  е синапът, от който се приготвя горчицата, а по-далечни са зелето, карфиола и ряпата. 

Височината й достига до 60 см, а листата са сравнително месести, с власинки (срещат се и "безкосмести" варианти), със специфичен аромат. Долните листа са лировидно-пересто насечени. Цветовете са жълти или бели. Цъфтежа е от май до юли, дава плод през юли и август.

Разпространена е в Централна и Източна Европа, Северна, Средна, Югозападна, Източна и Централна Азия, Северна Африка и Австралия. В България главно руколата се внася от Холандия, заради което има завишена цена. Много лесно обаче може да се отледа в домашни условия на балкона.

Вкусът й е неповторима комбинация от ядков аромат с пикантни нотки и силна свежест на зеленина, което я прави идеална добавка към различни салати, пици, паста или други ястия от италианската кухня. 

Не по-малко ценни са хранителните й качества, като най-често руколата се овкусява с балсамов оцет и зехтин, много добре се съчетава и с пармезан.

При избора на рукола трябва да се внимава листата да свежи и чупливи, а не повяхнали. След закупуване е добре да се съхранява в хладилник, като се изважда непосредствено преди консумация. Увехналите листа могат лесно да се освежат с ледена вода. Не е препоръчително да се реже с нож, защото съдържащият се витамин С води до окисляване, което от своя страна води  промяна на вкуса. По-добре е листата да бъдат накъсани с ръце.

Ползи за здравето

Руколата както повечето зеленолистни зеленчуци, съдържа малко калории – само 26 за 100 грама, но много ползи за здравето. 

Богата е на витамините антиоксиданти А и С, на важната за бременните фолиева киселина и витамин В1, който ни помага да се справим със стреса. 

От минералите преобладават калият и желязото, от които подпомага работата на сърцето и има диуретично действие, а благодарение на втория ще преодолеем пролетната умора. 

Пантотеновата киселина съдържаща се в руколата подобрява обмяната на веществата. 

Въпреки, че е листен зеленчук съдържа незаменимите мастни киселини Омега-3, които обичайно се намират в семената и ядките. 

Руколата намалява нивото на кръвната захар, помага при анемия, кожни и възпалителни заболявания.

В Древен Рим семената на руколата са считани за афродизиак - смесвали са ги с настъргани луковици от орхидеи и пащърнак, кедрови ядки и шам-фъстък.