Питка с рукола и стафиди
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
В купичка маята се размива с топла вода, добавя се захарта, разбърква се и сместа се оставя настрани. Щом шупне маята се смесва с киселото мляко на стайна температура.
-
Междувременно брашното се пресява, добавя се солта и се прави кладенче.
-
Изсипва се шупналата мая с киселото мляко, добавят се разбитото яйце и зехтина. Замесва се еластично тесто. Оставя се да втаса за около 30-40 минути в намазнена купа, покрито с кърпа или домакинско фолио.
-
Втасалото тесто се премесва отново. Разточва се питка (с диаметър на тавата) и се поставя в намазнена тава. Питката се поръсва със стафиди, като всяка се притиска с пръст, за да не излезе при печене.
-
Питката се сервира топла, поръсена с пармезан и украсена със стръкчета рукола.