Чийзкейк с круши и шоколад
минути
порции
сложност
Съставки
- 3 пак. какаови бисквити
- 125 г краве масло
- 2 с.л. мед
- 400 г сметана квасена
- 375 г сирене крема
- 4 с.л. пудра захар
- 10 г желатин
- 3 бр. круши
- 200 г черен шоколад
- 200 мл сметана течна
Начин на приготвяне
-
Прави се бисквитен блат, като в блендер се смилат на прах бисквитите и след това се смесват с разтопеното масло и меда, до получаване на бисквитено тесто.
-
Форма с падащ ринг с диаметър 26 см се застила с хартия за печене и на дъното се слага бисквитената смес, като се разпределя и се приравнява по цялото дъно. Прибира се в хладилник за 30 мин да стегне.
-
Желатинът се разтваря в малко студена вода и се оставя 10 мин да набъбне, след това, на водна баня, се разтваря до течно състояние, като се внимава да не заври.
-
В купа се смесват сметаната, крема сиренето, крушите, нарязани на ситно, пудрата захар и се добавя желатинът. Всичко се размесва до еднородна, хомогенна смес.
-
Тази смес се излива върху охладения бисквитен блат, заглажда се от всички страни равномерно и отново се прибира в хладилник за 6 часа.
-
За глазурата се слага сметаната на котлона да се загрее и преди да кипне, се отстранява от огъня, добавя се шоколадът и, като се разтопи, се разбърква до получаване на шоколадов ганаш.
-
Тази смес се излива равномерно във формата върху стегналата вече бяла смес и се прибира отново в хладилника за 1 час, след което се отстранява рингът и се реже на парчета.