Начало > Десерти > Баклава

Баклава

Баклава|escape
90
x18
2
90
минути
x18
порции
2
сложност

Съставки

Начин на приготвяне

  1. Намазнява се тавичка и в нея се поставят 3 точени кори, напръскват се с олио (или разтопено масло).

  2. Орехите, канелата и ванилията се смесват. Разстила се малко от сместа върху корите, след това се слагат още 3 кори, напръскани с олио, а после се поръсва с ореховата смес. Действието се повтаря, докато свършат корите и орехите, и се завършва с кора. Преди печенето, баклавата се нарязва в тавата на квадратчета или ромбчета.

  3. Пече се в предварително силно загрята (200 °С) фурна до розово (около 50 минути).

  4. Междувременно се приготвя сиропът, като захарта се залива с водата. Добавя се ванилията и сокът от лимон. Оставя се да ври на слаб огън за около 20 минути, докато сиропът почти се сгъсти.

  5. След като изстине добре, опечената баклава се залива с горещия сироп. Оставя се на стайна температура да се напой хубаво за ден.

  6. Сервира се в десертни купички или чинии.

Още Десерти

Виж още
Добави към:
+ Добави нов списък

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?