Баклава
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
Намазнява се тавичка и в нея се поставят 3 точени кори, напръскват се с олио (или разтопено масло).
-
Орехите, канелата и ванилията се смесват. Разстила се малко от сместа върху корите, след това се слагат още 3 кори, напръскани с олио, а после се поръсва с ореховата смес. Действието се повтаря, докато свършат корите и орехите, и се завършва с кора. Преди печенето, баклавата се нарязва в тавата на квадратчета или ромбчета.
-
Пече се в предварително силно загрята (200 °С) фурна до розово (около 50 минути).
-
Междувременно се приготвя сиропът, като захарта се залива с водата. Добавя се ванилията и сокът от лимон. Оставя се да ври на слаб огън за около 20 минути, докато сиропът почти се сгъсти.
-
След като изстине добре, опечената баклава се залива с горещия сироп. Оставя се на стайна температура да се напой хубаво за ден.
-
Сервира се в десертни купички или чинии.