Полезни факти

В Европа, Северна Америка и Средна Азия са разпространени над 250 вида къпини (Rubus), като само у нас се срещат около 45-50 вида. Те са едни от най-любимите горски плодове.

Съдържание: 4-8% захари, 0.8 – 1.4% органични киселини, витамин C, каротин и други.

Къпините са отличен източник на растителни влакна и витамин С и на фолиева киселина. Добрата репутация на къпината като лечебно средство се дължи главно на високото съдържание на калиеви, калциеви, магнезиеви, фосфорни, железни, медни и натриеви соли. В минимални количества се съдържат и витамините В1, В2.

Голямото количество витамин С в къпините се запазва почти непроменено при съхраняване на плодовете, соковете и сиропите. Високото съдържание на калий подобрява извличането на излишната вода от тъканите. Магнезият пък има антисклеротично действие, а по съдържание на магнезий в къпините, те отстъпват само на шипките.

Вкусните плодове не съдържат натрий и холестерол, и са с много ниско съдържание на мазнини.

Хранителни стойности на 100 грама къпини: 43 ккал, което ги прави подходящи и при диети за отслабване; фибри - 5.3 грама които са напълно диетични и подпомагат храносмилането.