Козуначен чийзкейк
минути
порции
сложност
Съставки
- 200 г къпини
- 200 мл студена сладкарска сметана
- 300 г черен шоколад
- 2 с.л. ром
- 3 с.л. пудра захар
- 400 г сирене крема
- 400 г сметана квасена
- 300 г козунак
Начин на приготвяне
-
Козунакът се нарязва на парчета, поръсва се с рома и с тях се покрива дъното на тортена форма с диаметър 26см.
-
В купа се смесват крема сиренето, сметаната и захарта, размесва се до хомогенна смес. Единят шоколад се разтопява на водна баня и се добавя в млечната смес, като отново се разбърква добре.
-
Тази смес се изсипва върху козунака, като се разпределя добре и се оставя в хладилника за 3 часа да стегне.
-
С останалите два шоколада се прави шоколадов ганаш, като сметаната се загрява до кипване, маха се от котлона и в нея се слагат разчупените парченца шоколад, оставят се минутка, покрити в горещата сметана, след което се размесва до пълното разтопяване и хомогенизиране.
-
Ганашът се разстила върху вече охладената млечна смес и се декорира по желание с плодове.
-
Оставя се да престои още 2 часа в хладилник преди да се сервира.