Полезни факти

Карфиолът е едногодишно тревисто растение от род Зеле, сем. Кръстоцветни (Brassicaceae). Наричан е още Цветно зеле, в Добруджа се нарича конопида, а във Варна е известен като карнабит. В България най разпрострненият сорт е германския Ерфуртско джудже. 

Карфиолът е много подходящ при хранителен режим за намаляване на теглото, тъй като има задоволителен обем, високо съдържание на фибри и ниско съдържание на калории. В 250 калории карфиол се съдържат почти 15 грама фибри – половината от дневната дажба.

Използва се за приготвяне на ястия с висока хранителна стойност. В сурово състояние може да се прибавя към салати. Консервира се като туршия самостоятелно или с други зеленчуци. 

Ползи за здравето

Заедно с броколите и брюкселското зеле, карфиолът подпомага организма при детоксикация, действа като антиоксидант и има противовъзпалителни агенти. Противовъзпалителните качества на карфиола се дължат на специфични фитонутриенти, които действат на генетично ниво и ни защитават от сърдечносъдови увреждания и инфаркт. 

Високите концентрации на витaмин К пък са основа за изграждането на костите и ни предпазват от остеопороза.