Крем супа с червена леща
минути
порции
сложност
Съставки
- 250 г червена леща
- 40 г масло
- 1 глава лук
- 2 с.л. зехтин
- 1 скилидка чесън
- 1 с.л. джоджен
- 1 ч.л. сладък червен пипер
- 1 ч.л. лют червен пипер
- 1 к.л. черен пипер
- 200 г доматено пюре
Начин на приготвяне
-
Лещата се слага в студена вода да ври за 40-50 минути.
-
В тиган се слага половината от маслото и в него се запържва нарязаният лук, след което се изсипва в лещата.
-
Долива се вода до желаната гъстота на супата.
-
Прибавят се чесънът, нарязан на ситно, и джодженът.
-
В същия тиган се прави запръжка от останалите 20 грама масло, една щипка сладък и лютив пипер, след което се изсипват салцата или доматите и всичко се прибавя към супата.
-
Пасира се и се добавя черният пипер.
-
Супата се гарнира със ситно нарязан зелен лук или люта чушка и малко зехтин.