Крем супа от моркови и червена леща
минути
порции
сложност
Съставки
- 250 г червена леща
- 40 г масло
- 1 глава лук
- 2 моркова
- 1 скилидка чесън
- 1 ч.л. джоджен
- 2 с.л. зехтин
- 1 щипка лют червен пипер
- 1 щипка сладък червен пипер
- 1 щипка черен пипер
- 200 г доматено пюре
Начин на приготвяне
-
Лещата се слага да ври за 40-50 минути.
-
В тиган се слагат 20 г от маслото, запържва се нарязаният лук с морковите, докато леко поомекнат. Всичко се изсипва в лещата.
-
Долива се вода според желаната гъстота.
-
Прибавят се чесънът, нарязан на ситно, и джодженът.
-
В същия тиган се прави запръжка от останалите 20 г масло, една щипка сладък и една щипка лютив пипер. След като се запържи леко, се изсипва салцата или доматите и се прибавя към супата. Пасира се.
-
Добавят се черният пипер и джодженът.
-
Супата се гарнира с ядки и черен пипер.