Полезни факти

Шоколадът е едновременно сладкарско изделие и хранителен продукт. Основните съставки на шоколада са какаова маса и какаово масло, които се получават от ферментирали, изпечени и смлени семена от какаово дърво.

Полезните съставки, които се съдържат в шоколада са флавоноиди и антиоксиданти, които присъстват още в цитрусовите плодове, лука, зеления чай и червеното вино. 

Тъмният шоколад подобрява кръвопотока в тялото и изследвания показват, че яденето на малко шоколад три пъти седмично понижава кръвното налягане.

Яденето на тъмен шоколад може да предпази и от развиване на артеросклероза, като ежедневната консумация на шоколад може да намали риска от сърдечен удар при някои рискови пациенти.

Проведено изследване доказва, че шоколадът помага на хората да поддържат мозъка си здрав, а мислите си будни. Участниците в него пили по две чаши шоколад на ден за срок от 30 дни, след което показали 8.3 % увеличение на притока на кръв в мозъка и подобрили своите точки на тестове, свързани с паметта, каквито са им предлагани периодично по време на изследването.

Предишно изследване показва, че хората, които ядат шоколад по малко всяка седмица намаляват риска от инсулт с 22%, тъй като сладкишът подобрява кръвоснабдяването и притока на кръв.

Черният шоколад е пълен с антиоксиданти, а храните богати на антиоксиданти могат да предпазят от много видове рак и да забавят признаците на стареене. Антиоксидантите помагат на тялото да се освободи от свободните радикали, които причиняват оксидативни увреждания на клетките. Свободните радикали са замесени в процеса на стареене и може да бъдат причина за рак. 

Експертите установили, че черният шоколад спомага и работата на черния дроб, като намалява кръвното налягане е него, и освен това намалява увреждането на кръвоносните съдове на черния дроб, причинено от заболяване или злоупотреба с алкохол.

Всяка храна е вредна, когато се консумира в прекалено големи количество, а това важи с пълна сила и за шоколада. Иследвания сочат, че консумирането на тъмният шоколад от един до три пъти в месеца защитава от сърдечни проблеми. Препоръчително е да се консумират най-много по 30 грама шоколад месечно, което намалява риска от сърдечни проблеми с 32%. При прекомерна консумация положителният ефект изчезва.

Какаото спомага за намаляване на острата и хронична кашлица, което прави шоколада най-ефективното средство срещу кашлица, показва ново изследване на 300 души.. В изследването, продължило 14 дни, участват 300 души, които хапвали шоколад по два пъти дневно. При 60% от хората имало подобрение на здравословното състояние.